• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 155.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hoe vocht door spouwmuurisolatie voorkomen?
Ga naar

Hoe vocht door spouwmuurisolatie voorkomen?

Ben jij van plan om jouw woning te isoleren met spouwmuurisolatie? Vaak wordt spouwmuurisolatie automatisch gekoppeld aan vochtproblemen. Maar is vocht wel een gevolg van spouwmuurisolatie? Wij vertellen je alles over spouwmuurisolatie en het al dan niet ontstaan van vocht.

Krijg ik vocht door spouwmuurisolatie?

Nee, spouwmuurisolatie is geen oorzaak van vocht in je woning. Slechte spouwmuurisolatie of onvoldoende ventilatie zijn wél oorzaken van vochtproblemen.

Hoe ontstaat vocht in huis na spouwmuurisolatie?

Een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Sterker nog: spouwmuurisolatie gaat vocht en schimmel tegen. Hoe kan er dan toch vocht in huis ontstaan na isolatie?

 • Condensatievocht: in een woning is altijd condensatievocht aanwezig, bv. door koken of douchen. In een slecht geïsoleerd huis vindt dit vocht zijn weg naar buiten door kieren. Ga je jouw spouwmuren isoleren, maar zorg je niet voor een nieuwe manier van ventileren? Dan kan het vocht geen kant meer op.
 • Vocht aan buitenmuren: ontbreekt luchtcirculatie, dan kan vocht minder snel verdampen. Hierdoor kunnen er barsten in de stenen buitenmuur ontstaan in de winter. Dit is te voorkomen met het juiste isolatiemateriaal óf door de muren te impregneren.
 • Koudebruggen: wordt niet het juiste isolatiemateriaal gebruikt of wordt de isolatie niet correct uitgevoerd? Dan kunnen er koudebruggen ontstaan, met vochtproblemen ín de muur als gevolg. Dit kan je voorkomen door de isolatie te laten uitvoeren door een vakkundig en erkend bedrijf.

Hoe voorkom je vochtproblemen na isolatie?

Het kwam hierboven al kort aan de orde, maar het voorkomen van vochtproblemen begint bij een vakkundige uitvoering.

Wil je spouwmuurisolatie laten uitvoeren, dan vindt er altijd eerst een inspectie van de spouwmuur plaats. Tijdens dit vooronderzoek wordt gekeken of jouw spouwmuren geschikt zijn voor isolatie. Er wordt onder meer gekeken naar:

 • Optrekkend vocht
 • Scheuren in gevels
 • Minimale spouwbreedte
 • Vuil in spouwmuren
 • Vorstgevoelig metselwerk
 • Aanwezigheid van vleermuizen
Vooronderzoek op de offerte Controleer op de offerte of de inspectie vooraf, de kwaliteitseisen voor de uitvoering en de nacontrole benoemd zijn. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Verkeerd isolatiemateriaal kan ook leiden tot vochtproblemen. Ook hier geldt: schakel de hulp in van een vakkundig isolatiebedrijf, die precies weet welk isolatiemateriaal het beste is voor jou.

Vocht na spouwmuurisolatie: ventileren is de oplossing

Is de installatie correct uitgevoerd en is er gekozen voor het beste isolatiemateriaal? Dan kun je vocht voorkomen door je huis te ventileren. Dit kan op verschillende manieren, zoals het openzetten van ramen en deuren én het plaatsen van ventilatieroosters. Heb je veel last van condens in huis? Dan kun je last hebben van te veel vocht in huis. Lees hier meer over in onze blog over condens op ramen voorkomen.

Spouwmuurisolatie laten doen door vakman

Je kunt jouw spouwmuur isoleren met een gerust hart, zonder bang te zijn voor vocht in huis. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren door een vakkundig bedrijf, die je adviseert over het juiste isolatiemateriaal én de isolatie voor je uitvoert. Dit bedrijf kan je tevens adviseren over ventilatiemogelijkheden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vraag gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan via Slimster en vind de beste deal voor jou.

Direct isolatiebedrijven vergelijken

BSB ETS isolatie logo
Isoltrend logo
Energiecontrol logo
ISOhome logo
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina