• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 150.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Trap opknappen in 7 stappen

Trap opknappen in 7 stappen

Wil je jouw hele trap opknappen en niet alleen de treden renoveren? Pak het goed aan en volg de volgende 7 stappen om je trap een opknapbeurt te geven. Knap bijvoorbeeld je trap en hal tegelijkertijd op. Door dit tegelijkertijd aan te pakken, kan je vaak slim op de kosten besparen.

1. Trap bekleden of schilderen

trap opknappen ideeen

Als eerste kan je natuurlijk met de trap en traptreden zelf aan de slag. Er zijn verschillende mogelijkheden om je trap een nieuwe uitstraling te geven. Je kan nieuwe overzettreden op de trap laten plaatsen of laat de trap stofferen.

Laat je de trap stofferen, kies dan voor sisal of tapijt als trapbekleding. Een andere optie is je trap met linoleum bekleden. Dit materiaal wordt in stroken of tegels geplaatst. Kies je voor nieuwe overzettreden? Dan heb je de keuze uit verschillende materialen:

Je hoeft een trap niet opnieuw te bekleden of stofferen voor een nieuwe uitstraling. Wil je een oude houten trap opknappen of heb je een betontrap? Laat dan de trap schilderen voor een nieuwe, frisse uitstraling.

2. Nieuwe vloer én trapbekleding

trap opknappen goedkoop

Wil je jouw trap van nieuwe trapbekleding voorzien? Kijk dan of het ook tijd is om de vloer van de woonkamer of hal te vervangen, waar de trap zich bevindt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de trapbekleding door te trekken naar de rest van de vloer. Of ga juist voor een contrasterend effect met een ander materiaal of andere kleur.

Vloeren prijzen?

3. Hal opknappen en schilderen

oude houten trap opknappen

Een opgeknapte trap komt natuurlijk pas echt goed tot zijn recht in een frisse, opgeknapte hal of gang. Geef daarom niet alleen je trap een nieuwe uitstraling, maar voorzie ook je hal van een likje verf of nieuw behang op de muren. Enkele manieren om jouw hal of gang op te knappen:

4. Trapwangen vernieuwen

hardhouten trap opknappen

Op welke manier je jouw trap ook laat opknappen, je wilt de trap natuurlijk netjes afwerken. Dit doe je onder meer door je trapwangen te vernieuwen. Trapwangen bieden steun een klassieke trappen, maar hebben ook een decoratieve functie. Een trapwang is verkrijgbaar in diverse soorten, materialen en afwerkingen.

Laat je een trap renoveren door een ervaren vakman? Dan zitten de trapwangen vrijwel altijd inbegrepen bij de totaalprijs van de renovatie.

Trapwangen renoveren?

5. Trapleuningen vernieuwen

hal en trap opknappen

De trap is een veelbelopen plek in huis. Niet alleen de traptreden slijten, ook de trapleuning is slijtage gevoelig. Alle aanrakingen, ringen om vingers en horloges veroorzaken slijtage. Een nieuwe trapleuning kan een compleet andere stijl geven aan de trap. De leuning is namelijk niet alleen functioneel, maar ook decoratief.

Je hebt veel keuzemogelijkheden, wat betreft materialen, kleuren, vormen en de afwerking. Ben je toe aan een volledig nieuwe trapleuning? Laat een nieuwe trapleuning of balustrade installeren door een ervaren vakman. Laat je de trap renoveren door een vakman? Niet alleen de prijs van de trapwangen maar ook de prijs van de trapleuning zit dan vrijwel altijd inbegrepen in het totaalbedrag.

Trapleuning vernieuwen?

6. Trap verlichten

goedkoop trap opknappen

Met de juiste trapverlichting voorkom je een misstap op de trap en grijp je nooit meer naast de leuning. Je kan trapverlichting op verschillende plekken plaatsen, zoals in de traptreden, leuning of trapwangen. Natuurlijk zijn een mooie lamp aan het plafond of spotjes in de muur ook altijd mogelijk.

Je hebt ook de keuze uit verschillende soorten verlichting. LED-verlichting wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt, aangezien het maar weinig elektriciteit verbruikt. Ook kan je verlichting met een bewegingssensor plaatsen, zodat de verlichting pas aan gaat wanneer iemand op de trap loopt.

Trapverlichting installeren?

7. Veiligheid boven alles

trap opknappen kosten

Naast de juiste verlichting dragen antislip-strips ook bij aan de veiligheid van de trap. Dit is uiteraard vooral het geval bij gladde traptreden, bijvoorbeeld met laminaat of hout. Kies je voor tapijt, dan heb je vanzelfsprekend al wat meer grip.

Trap laten opknappen door ervaren vakman

Is jouw trap toe aan een renovatie en wil je ook de ruimte om je trap vernieuwen? Schakel de hulp in van een ervaren vakman en laat je goed informeren over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes aan via Slimster en kom in contact met maximaal 5 bedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en kies degene die jouw opdracht krijgt.

Schilderwerk offertes aanvragen
Traprenovatie offertes aanvragen

Deel deze pagina