• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 111.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
6 tips om een donker huis lichter te maken

6 tips om een donker huis lichter te maken

Het is winter, koud buiten en we zijn aanbeland bij de kortste dagen van het jaar. We gaan ’s ochtends de deur uit als het donker is en komen thuis als het donker is. Overdag zien we soms een kleine beetje zon, maar vaak is het somber weer. Vind jij je huis tijdens deze korte dagen te donker? Van een lichte ruimte krijg je energie, maar hoe maak je een ruimte lichter? Wij geven je 6 tips!

1. Geef de muren een lichte kleur

lichte kleuren woonkamer

Het lijkt misschien voor de hand liggend om een donkere ruimte wit te schilderen, maar het heeft dan ook veel effect. Geef je muren, deuren, het plafond en eventueel de kozijnen een witte kleur. Wit lijkt de muren terug te dringen en daardoor oogt een ruimte groter.

Schilder een ruimte niet helemaal in dezelfde wittint, want dat kan er juist weer voor zorgen dat een ruimte kleiner lijkt. Voor een goede balans kies je drie verschillende wittinten. De lichtste tint gebruik je voor het plafond, een tintje donkerder voor de muren en de donkerste wittint gebruik je voor de kozijnen.

2. Stel je meubels ruimtelijk op

meubels in lichte kleuren

Heb je een ruimte vol staan met grote of donkere meubels? In een donkere ruimte is dat niet handig. Natuurlijk ga je je donkere meubels niet zomaar weg doen, maar je kunt er wel voor kiezen om donkere houten meubels een lichte kleur te geven. Kijk ook meteen hoe je meubels staan en zorg ervoor dat ze niet voor een raam staan of te dicht op elkaar staan, maar ruimtelijk zijn opgesteld.

3. Kies voor een lichte vloer

lichte vloer

Donkere vloeren zijn prachtig en geven een ruimte sfeer, maar helaas maken ze een ruimte ook donker omdat er veel licht wordt geabsorbeerd. Een donkere houten vloer kan je opschuren en licht beitsen of verven. Wil je minder grondig aan de slag? Dan kan je ook kiezen voor een vloerkleed in een lichte kleur.

4. Hang lichtdoorlatende gordijnen op

lichtdoorlatende gordijnen

Kies voor lichte raamdecoratie of zelfs voor lichtdoorlatende gordijnen. Het ligt er natuurlijk aan om welke ruimte het gaat, maar dunne stoffen zoals linnen of witte jaloezieën laten licht mooi door. Zware gordijnen van dikke stof en jaloezieën in donkere kleuren kan je beter vermijden want deze zorgen wel voor een warme en knusse uitstraling, maar laten de ruimte donkerder lijken.

5. Zorg voor goede verlichting

verlichting in huis

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk niet om goede verlichting heen. Zorg voor voldoende lampen, zodat de ruimte goed verlicht wordt. Voor een donkere ruimte is het slim om gebruik te maken van diffuus licht. Diffuse verlichting is egaal, geeft weinig schaduw of reflecties en wordt naar alle kanten van de ruimte verspreid. Combineer diffuus licht wel met direct en indirect licht anders wordt de ruimte wat sfeerloos.

6. Werk met spiegels op handige plekken

spiegels

Een welbekend trucje om een ruimte groter te laten lijken is het plaatsen van een spiegel. Spiegels reflecteren licht en zijn daarom ook handig om een ruimte lichter te laten lijken. Plaats een spiegel naast een raam zodat het daglicht gereflecteerd wordt. Kan je geen spiegel naast een raam zetten? Zet een spiegel dan schuin tegenover een lamp.

Meer daglicht in je woning?

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om echt meer licht je woning binnen te laten komen door extra ramen, een nokverhoging of deuren met veel glas te laten plaatsen. Waar je op moet letten en wat handige opties zijn lees je in onze blog met tips voor meer daglicht in huis.

Deel deze pagina