• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 116.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
4 tips om de akoestiek in huis te verbeteren

4 tips om de akoestiek in huis te verbeteren

De akoestiek is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je je huis inricht, maar is wel belangrijk. Slechte akoestiek is namelijk hinderlijk en vermoeiend. Vooral na een verbouwing en bij nieuwbouwhuizen is de akoestiek vaak slecht. De grote ramen en hoge en strak gestucte muren zorgen ervoor dat geluiden makkelijk weerkaatsen met het galmen als gevolg. We geven je 4 tips om de akoestiek te verbeteren in huis.

1. Meerdere lagen raamdecoratie

akoestiek verbeteren

Hoe strakker je interieur is, hoe meer problemen je meestal hebt met de akoestiek. Een raam reflecteert geluid en daardoor het gaat galmen. Zorg daarom voor goede raamdecoratie om de akoestiek te verbeteren. Je kunt kiezen voor meerdere lagen raamdecoratie. Bijvoorbeeld rolgordijnen of plissegordijnen in combinatie met gordijnen. Hoe meer en hoe dikker de stof, hoe meer het geluid wordt geabsorbeerd.

Er bestaan zelfs gordijnen die speciaal bedoeld zijn om geluid te absorberen.

2. Creƫer hoekjes

akoestiek woonkamer verbeteren

Heb je last van gegalm in een grote ruimte? Splits de ruimte op door bijvoorbeeld een kast of een grote bank haaks op de muur neer te zetten. Door onderbrekingen in een ruimte kunnen de geluidsgolven minder makkelijk van de ene kant van de kamer naar de andere kant bewegen. Door hoekjes in huis te creëren, onderbreek je de het geluid en verbeter je de akoestiek.

3. Zorg voor een goede ondervloer

akoestiek verbeteren tips

Hoe harder het materiaal van de vloer is, hoe slechter het is voor de akoestiek. Als je kiest voor vloerbedekking merk dat je dat geluiden niet galmen. Tapijt absorbeert namelijk de geluidsgolven. Kies je voor een harde vloer zoals vloertegels, een laminaat- of pvc vloer, zorg dan voor een hele goede ondervloer. De ondervloer isoleert en vangt het geluid op.

Een zacht vloerkleed absorbeert ook geluid en kan een positieve invloed hebben op de akoestiek.

4. Plafond- en wandplaten ophangen

Slechte akoestiek kan je ook oplossen door speciale akoestische wandpanelen of plafonddelen op te laten hangen. Dit zijn zachte absorberende vlakken die galmende geluiden opvangen. Je kunt hier alle kanten me op en zelfs kiezen voor een akoestisch schilderij.

Meer inspiratie opdoen?

Meer handige tips ontdekken of leuke artikelen over alles rondom huis lezen? Of meer weten over de laatste interieurtrends? Bekijk onze blog of volg ons op Facebook.

Deel deze pagina