• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 116.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Je smalle woonkamer inrichten? 5 tips!
Ga naar

Je smalle woonkamer inrichten? 5 tips!

Veel bestaande en nieuwbouw woningen in Nederland hebben een smalle woonkamer die doorloopt in de keuken. Hoe kun je een smalle woonkamer inrichten en optimaal gebruikmaken van de ruimte? Wij geven je 5 tips!

1. Geef de ruimte verschillende functies

smalle woonkamer inrichten

Veel mensen zijn geneigd om in een smalle woonkamer al het meubilair tegen de wanden te zetten. Zo heb je veel loopruimte, maar lijkt alles in elkaar over te lopen. Dit kan je voorkomen door aparte hoekjes te creëren: een zitgedeelte, een eethoek, een speelhoek. De woonkamer lijkt hierdoor breder en knusser. Hoe je dit doet?

  • Zet de hoekbank deels in de ruimte
  • Plaats een grote stoel met de rug naar de ruimte
  • Zet de eettafel los van de muur

2. Zorg voor veel daglicht

smalle woonkamer breder lijken

Hoe meer daglicht, hoe grote de smalle woonkamer lijkt. Heb je weinig (grote) ramen en dus weinig lichtinval? Grote raampartijen kunnen een wereld van verschil maken. Laat nieuwe ramen plaatsen, bijvoorbeeld in de lange wand. Ook meer lichtinval aan de achterzijde van de kamer creëren? Laat dan openslaande tuindeuren of een schuifpui plaatsen.

Verberg jouw (grote) ramen niet achter zware, donkere gordijnen. Kies voor lichte raamdecoratie. Denk hierbij aan jaloezieën, duorolgordijnen of plisse duette gordijnen. Combineer deze raamdecoratie met lichte overgordijnen voor een mooi effect.

3. Lichte kleuren op de muren

smalle woonkamer verbreden

Gebruik lichte kleuren op de lange wanden om de kamer breder te laten lijken. Daglicht weerkaatst op lichte muren, waardoor de ruimte nog lichter lijkt. Wil je jouw muur toch donker verven? Dat kan natuurlijk. Verf dan bijvoorbeeld ook om de hoek van de wand of verf de korte, kopse muren in een donkere kleur.

Wand laten sausen door vakman?

4. Gebruik verschillende vormen

smalle woonkamer interieur

Ben je ook geneigd om alleen lange en rechte hoeken te gebruiken in een smalle woonkamer? Doorbreek het gebruik van deze rechte hoeken en durf ronde vormen te gebruiken in je interieur. Denk hierbij aan een rond vloerkleed of een ronde eettafel die losstaat van de muur.

5. Leg de vloer in de breedte

smalle woonkamer vloer

Laat de vloer in de breedte leggen in plaats van in de lengte. Zo laat je de woonkamer breder lijken. Heb je een kleine, smalle woonkamer? Dan kan een naadloze vloer een goede oplossing zijn om de kamer groter te laten lijken. Kies bijvoorbeeld voor een gietvloer of cementgebonden vloer.

Tip: Gebruik vloerkleden om de naadloze vloer te doorbreken en de verschillende functies van de ruimte te laten zien.

Andere manieren om woonkamer groter te laten lijken

smalle woonkamer trend
  • Gebruik grote planten om knusse hoekjes compleet te maken.
  • Hang spiegels aan de lange wand, het liefste tegenover een raam.
  • Plaats een lange (deels open) wandkast met verschillende functies.
  • Camoufleer de hoeken in de ruimte, bv door een plant, stoel of door de hoek om te verven.
  • Style horizontale objecten op de korte wand.

Meer weten over de laatste interieurtrends, handige tips ontdekken of leuke artikelen over alles rondom en in huis lezen? Bekijk onze blog of volg ons op Facebook.

Deel deze pagina