• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Salderingsregeling zonnepanelen: hoe werkt het?

Salderingsregeling zonnepanelen: hoe werkt het?

Heb je zonnepanelen, dan kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Maar tot wanneer blijft deze salderingsregeling in stand en wat houdt de regeling precies in?

Wat is de salderingsregeling?

Zonnepanelen wekken energie op en deze energie gebruik je voor je huishouden. De overige energie kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op je jaarrekening wordt de stroom die je ontvangt verrekend met de stroom die je levert. Dit heet salderen.

Meer informatie?

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met de geleverde energie. Lever je meer terug dan dat je geleverd krijgt? Dan ontvang je een bedrag terug.

Deze regeling is bedacht om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. De afgelopen jaren worden zonnepanelen al steeds betaalbaarder en de terugverdientijd daalt. Het financiële rendement van zonnepanelen is volgens de overheid voldoende, zónder de salderingsregeling.

Salderingsregeling tot 2023

De huidige salderingsregeling is dus op de lange termijn niet houdbaar. Tot 1 januari 2023 blijft de huidige regeling is stand, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd. Het is de bedoeling dat de regeling in 2031 helemaal verdwenen is. Eerst was aan de orde dat de salderingsregeling in 2020 al afgebouwd ging worden, maar dit is vooruitgeschoven naar 2023.

Tussen 2023 en 2031 wordt de salderingsregeling dus geleidelijk afgebouwd. Dit houdt in dat je als woningeigenaar over een deel van de teruggeleverde stroom belasting moet betalen. Het voordeel dat je ontvangt op je energiebelasting wordt ieder jaar wat minder. Dit wordt steeds meer afgebouwd, tot er in 2031 niets meer wordt verrekend. Hoe deze afbouw er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Geschikte meters voor geleidelijk afbouwen

Om de salderingsregeling te kunnen afbouwen, moet de levering en teruglevering van de stroom afzonderlijk gemeten worden. Waar een dubbele meter bij zonnepanelen op dit moment wel verstandig maar niet verplicht is, wordt dit vanaf 2023 wel een harde eis.

Op dit moment is een dubbele meter niet vereist, maar vanaf 2023 is het voor huishoudens met zonnepanelen verplicht een meter met dubbel telwerk aan te schaffen. Dit kán een slimme meter zijn, maar dit hoeft niet. Je mag nog steeds een slimme meter weigeren bij zonnepanelen. Het blijft mogelijk om te kiezen voor een meter met dubbel telwerk, die niet van afstand uit te lezen is. Heb je een dubbele meter? Dan hoef je niets meer te doen na 2023: het afbouwen van de salderingsregeling gaat automatisch.

Zijn zonnepanelen aantrekkelijk zonder salderingsregeling?

De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat zonnepanelen niet meer aantrekkelijk zijn. Je krijgt vanaf 2023 waarschijnlijk een (nog) lagere terugleververgoeding, maar je kunt de investering van zonnepanelen nog steeds terugverdienen en je eigen huishouden laten draaien op zonne-energie.

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het aantrekkelijker om de opgewekte energie zelf te gebruiken. Zo is de ontwikkeling van batterijen om opgewekte energie op te slaan in volle gang.

Ook nog profiteren van de salderingsregeling de komende jaren? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina