• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Ga naar

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd hoelang deze zonnepanelen meegaan? We vertellen je alles over de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, de garantie van de installatie én hoe je de levensduur kunt verlengen.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen ontwikkelen zich in een rap tempo. Hierdoor is het lastig om de gemiddelde levensduur van zonnepanelen te noemen. De verwachte levensduur van zonnepanelen is 30 tot 40 jaar. De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder:

  • Kwaliteit zonnepanelen
  • Kwaliteit omvormer
  • Onderhoud van zonnepanelen

Wat is vermogensgarantie van zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze hoeveelheid elektriciteit (het vermogen) neemt langzaam af. Fabrikanten geven garantie op het vermogen van zonnepanelen: de vermogensgarantie of opbrengstgarantie.

Doorgaans wordt er een vermogensgarantie van 80% gegeven na 25 jaar. Dit houdt in dat de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van de originele opbrengst opleveren. De exacte opbrengstgarantie kan verschillen per fabrikant. Informeer altijd naar de garantie van zonnepanelen bij de installateur.

Productgarantie van zonnepanelen Koop je zonnepanelen, dan ontvang je ook productgarantie. De standaard productgarantie is 5 jaar, maar dit kan variëren per merk en soort. Ook omvormers en bevestigingsmateriaal hebben doorgaans een productgarantie van 5 jaar.

Wat is de levensduur van een omvormer?

levensduur omvormer

Zonnepanelen gaan gemiddeld 30-40 jaar mee, maar hoe zit het met de omvormer? De omvormer van zonnepanelen heeft een kortere levensduur en gaat gemiddeld 8 tot 12 jaar mee.

Kan ik levensduur zonnepanelen verlengen?

Je wilt uiteraard zo lang mogelijk genieten van je zonnepanelen. Maar kun je de levensduur van zonnepanelen verlengen? Het antwoord is: ja, door goed onderhoud. Iedere 1-2 jaar je zonnepanelen schoonmaken draagt bij aan de levensduur en prestatie van de zonnepanelen.

Meer informatie?

Zonnepanelen monitoren

Houd bij wat de zonnepanelen jaarlijks opbrengen en kijk of dit in lijn is met de verwachting. Merk je dat het rendement tegenvalt, dan kan je met deze data aan de bel trekken bij de installateur of fabrikant.

Wanneer zonnepanelen vervangen?

Zijn je zonnepanelen aan vervanging toe? Alleen de zonnepanelen vervangen is vaak voldoende, de rest van de installatie kan dan blijven liggen. Wil je jouw zonnepanelen vervangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster. De vakmannen uit ons netwerk kunnen je adviseren over de beste (nieuwe) zonnepanelen voor jouw dak. Heb je nog geen zonnepanelen en wil je deze wel aanschaffen? Vraag ook dan offertes aan!

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina