• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 157.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hogere WOZ-waarde door woning uitbouwen?

Hogere WOZ-waarde door woning uitbouwen?

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van een woning wordt onder meer bepaald door het woonoppervlak en de woninginhoud. Betekent dit dan ook dat de WOZ van je woning stijgt als je jouw huis vergroot met een uitbouw of dakkapel? En is deze stijging dan positief of heeft het ook nadelen?

De WOZ-waarde is de officieel getaxeerde marktwaarde van een woning, die jaarlijks wordt vastgesteld door gemeentelijke taxateurs. Verschillende factoren spelen een rol, waaronder het bouwjaar, de woninginhoud en het woonoppervlak. Ook wordt er gekeken naar vergelijkbare woningen.

VIdeo van Vereniging Eigen Huis.

Waarom WOZ-waarde berekenen?

De WOZ-waarde van een woning wordt gebruikt voor de belastingheffing van het Rijk, waterschappen en gemeenten. Denk hierbij aan de onroerendezaakbelasting (OZB) en de afvalstoffenheffing. Ook speelt de WOZ-waarde een rol bij het eigenwoningforfait: dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Daarnaast wordt de waarde gebruikt door banken als bewijs dat een woning als onderpand van een hypotheek gebruikt kan worden.

Hogere WOZ-waarde na vergroten woning?

De WOZ-waarde wordt onder meer bepaald door je woonoppervlak. Vergroot je jouw woning met een dakkapel of uitbouw, dan stijgt het woonoppervlak en de inhoud. Hierdoor zal ook de WOZ-waarde van je woning stijgen. Waar bij een uitbouw het woonoppervlak logischerwijs toeneemt, is dit ook bij een nieuwe dakkapel het geval. Er gelden namelijk specifieke eisen aan het berekenen van woonoppervlak in schuine ruimtes of op zolders.

Woonoppervlak wordt berekend aan de hand van het vloeroppervlak

  • Schuine ruimtes mag je alleen meerekenen als het hoogste punt min. 2 meter is.
  • Zolders mag je niet meerekenen als er geen ramen zijn of een raam kleiner dan 1m2 is.

Door een dakkapel te plaatsen, kan je meer vloeroppervlak (en dus woonoppervlak) realiseren op zolder. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor je WOZ-waarde.

Gevolgen hogere WOZ-waarde

Tijdens de waardebepaling door een makelaar of taxateur wordt de WOZ-waarde meegenomen. De WOZ is niet leidend, maar een hogere WOZ-waarde kan een positiever effect hebben op de vraagprijs. Maar een verhoging van de WOZ heeft ook nadelen. Zo zal je ook meer belasting moeten betalen. De kosten van een uitbouw of dakkapel zie je dus niet alleen terug in de aanschaf en montage, maar ook later nog in de belastingen.

Ben je benieuwd naar de meerwaarde van een uitbouw voor je WOZ? Vergelijk je huis dan met referentiepanden, bijvoorbeeld buren die een uitbouw of dakkapel hebben geplaatst.

Woning vergroten door ervaren vakman

Wil je een uitbouw of dakkapel laten plaatsen en meer ruimte creëren? Schakel dan de hulp in van een ervaren vakman door gratis offertes aan te vragen. Zo kom je in contact met meerdere regionale bedrijven en vind je zelf de beste deal.

Uitbouw offertes aanvragen
Dakkapel offertes aanvragen

Deel deze pagina