• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 120.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Beste kunststof kozijnen vinden: 7 tips

Beste kunststof kozijnen vinden: 7 tips

Wil je nieuwe kunststof kozijnen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Slimster helpt je om de beste kunststof kozijnen te kiezen met 7 tips.

1. Laat je goed informeren

Heb je specifieke wensen voor je nieuwe kozijnen? Schrijf deze op en ga op zoek naar goede informatie. Laat je bijvoorbeeld door een vakman informeren over de mogelijkheden van kunststof kozijnen. Enkele vragen die je aan de vakman kunt stellen:

 • Moet ik gaan voor een vlak of verdiept profiel?
 • Wordt het kozijn met of zonder aanslag geplaatst?
 • Welk hang en sluitwerk past bij mijn situatie?
 • Welke kleuren zijn mogelijk?

In onderstaande video van Benitech Kozijnen vind je nog meer informatie over de mogelijkheden en montage van kunststof kozijnen.

(Bron video: Benitech Kozijnen)

2. Controleer op keurmerken

Goede kunststof kozijnen zijn in het bezit van enkele belangrijke keurmerken. De belangrijkste keurmerken voor kunststof kozijnen zijn:

 • Het SKG-keurmerk
 • Het VKG-keurmerk
 • Het KOMO-keurmerk
 • Het PKVM-keurmerk

SKG-keurmerk

Het SKG-keurmerk geeft aan hoeveel weerstand hang- en sluitwerk biedt tegen inbraak. In dit keurmerk zijn 3 klassen te onderscheiden, te herkennen aan het aantal sterren in het logo.

Aantal sterren Omschrijving
Hang- en sluitwerk biedt min. 3 minuten weerstand bij inbraak met eenvoudig gereedschap.
★★ Hang- en sluitwerk biedt min. 3 minuten weerstand bij inbraak met uitgebreider gereedschap.
★★★ Hang- en sluitwerk biedt min. 5 minuten weerstand bij inbraak met zwaar gereedschap.

SKG✓ - Hang- en sluitwerk met dit logo is een goede aanvulling op goedgekeurde SKG producten volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

VKG-keurmerk

Met het VKG-keurmerk wordt tijdens het gehele proces van productie t/m montage van kunststof kozijnen gekeken naar de kwaliteit van het kozijn. Bedrijven met dit keurmerk plaatsen het kozijn volgens de kwaliteitseisen vanuit de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie.

KOMO-keurmerk

Het KOMO-keurmerk is al vele jaren hét kwaliteitskeurmerk in de bouw en geeft aan dat kozijnen voldoen aan de eisen van zowel marktpartijen als de Nederlandse regelgeving.

PKVW-keurmerk

Producten en bedrijven met het Politie Keurmerk Veilig Wonen voldoen aan strenge eisen op het gebied van inbraakpreventie: zo kan een inbreker lastiger jouw woning binnendringen.

Andere keurmerken

Naast bovenstaande keurmerken zijn er ook algemene markeringen zoals de CE-markering. Kunststof kozijnen en deuren met dit label voldoen aan de Europese eisen op het gebied van waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en windbestendigheid.

Kunststof kozijnen laten plaatsen?

3. Kijk naar de isolatiewaarde van de kozijnen

Een goede isolatie is belangrijk in je woning: isoleer je jouw woning, dan hoef je minder te stoken. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee. Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van de isolatie van een woning. De isolatiewaarde van materialen berekenen we aan de hand van de U-waarde. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Ben je dus op zoek naar kozijnen of beglazing met een goede isolatie, zoek dan naar opties met een lage U-waarde zoals kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben een uitstekende isolatiewaarde in vergelijk met de andere kozijn materialen:

Materiaal U-waarde*
Kunststof kozijn 1,0 - 2,0
Aluminium kozijn 1,8
Stalen kozijn 1,4 - 2,4
Houten kozijn 2,4

*Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie is.

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen kan onderling dus ook variëren, zoals je in de tabel ziet. Let hierop bij de keuze van je nieuwe kozijnen.

Geluidsisolatie

Heb je liever niet te veel last van geluiden van buitenaf? Dan is ook de geluidsisolatie van de kozijnen belangrijk. Kunststof kozijnen zijn vaak opgebouwd uit 2 of 3 lagen, waarbij de binnenste laag zorgt voor de geluidsisolatie. De mate waarin kozijnen geluid dempen varieert per kozijn. Laat je informeren door onze kozijn-specialisten over de beste kozijnen voor jou.

4. Kijk naar de isolatiewaarde van de beglazing

beglazing kunststof kozijnen

Ook de beglazing in kunststof kozijnen heeft invloed op de isolatie. Kies daarom beglazing met minimaal dezelfde U-waarde als het kozijn. Tegenwoordig wordt het meest gebruik gemaakt van HR++ en HR+++ glas in combinatie met kunststof kozijnen.

Beglazing

U-waarde*

Dubbel glas 2,7
HR 1,7 - 2,0
HR+ 1,3 - 1,6
HR++ 1,2
HR+++ 0,5 - 0,9

* Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

Kunststof kozijnen laten plaatsen?

Kom meer te weten over de isolatie van kunststof kozijnen en beglazing in deze video van één van onze aangesloten bedrijven: Hepro Kozijnen.

(Bron video: Hepro Kozijnen)

5. Onderzoek of er subsidies zijn

Veel subsidies rondom het aanschaffen van kunststof kozijnen zijn helaas verdwenen in de afgelopen jaren. Er zijn soms nog wel lokale regelingen, maar dit verschilt per gemeente. Ook de voorwaarde om aanspraak te maken op een subsidie verschilt per gemeente. Benieuwd of er subsidies voor jou gelden? Raadpleeg de website van jouw gemeente of vraag het na bij één van onze specialisten.

Meer weten over kozijnen subsidies?

6. Zoek de juiste specialist

Niet alleen de kozijnen zelf, maar ook de specialist die de montage uitvoert speelt een belangrijke rol. Let bij het vinden van de juiste vakman op de volgende zaken:

 • Referenties en de actualiteit daarvan
 • Ervaring van het bedrijf
 • Eerdere inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel
 • De 'klik' en indruk van het bedrijf tijdens de contactmomenten

Je zoekt natuurlijk een ervaren en betrouwbare vakmand die bij je past, maar wilt ook niet te veel betalen. Bij Slimster beschikken we over een uitgebreid netwerk van kozijn-specialisten, die stuk voor stuk ervaren zijn. Wij brengen je in contact met de meest geschikte specialisten voor jouw wensen en jij vergelijkt de verschillende specialisten op prijs-kwaliteitverhouding.

Garantie op aanschaf én montage Bij nieuwe kunststof kozijnen heb je recht op garantie op het materiaal. De garantieperiode verschilt: gaat het om de kozijnen, beglazing of hang- en sluitwerk? Daarnaast profiteer je bij de bedrijven uit het Slimster-netwerk ook van garantie op de montage.​​

7. Laat een duidelijke offerte opstellen

Je bent eruit: je weet welke kunststof kozijnen je wilt plaatsen en wat je belangrijk vindt bij een vakman. Bij Slimster kan je dan gratis offertes aanvragen van verschillende bedrijven. Laat de bedrijven die je het meest geschikt lijken, langskomen voor een vrijblijvende afspraak. Na deze afspraak stelt de vakman dan nogmaals een offerte op, nu volledig aansluitend op jouw wensen.

Zorg dat een offerte altijd de volgende punten bevat:

 • Samenvatting van de werkzaamheden
 • Gemaakte afspraken
 • Kosten van de kozijnen
 • Kosten van de montage
 • Eventuele extra kosten

Wil je dus niet te veel betalen en ook niet voor verrassingen komen te staan? Vraag dan gratis kunststof kozijn-offertes aan en vind eenvoudig zelf de beste deal.

Samengevat: 7 tips voor beste kunststof kozijnen

 • Laat je goed informeren
 • Controleer op keurmerken
 • Kijk naar isolatiewaarde kozijnen
 • Kijk naar isolatiewaarde beglazing
 • Onderzoek of er subsidies zijn
 • Zoek de juiste specialist
 • Laat een duidelijke offerte opstellen

731 kozijn-specialisten vergelijken

Eurokozijn
Multi Kozijn
Bogers kozijnen
Kroon Kozijn & Focus Kozijntechniek
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina